2010. május 24., hétfő

Pünkösdi pogácsa


Mai délelőttöt egy kis kertészkedéssel töltöttem. Úgy voltam vele, hogy az lesz az ebéd, ami lesz. De mivel hamar végeztem, és rájöttem, hogy nincs itthon semmi rágcsálnivaló, ezért hát gyorsan kitaláltam, hogy pogácsát sütök. Nem azt a pötyögőset, hanem olyat, ami úgy egy óra alatt megvan.



Tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál só
20 dkg főtt, áttört burgonya
15 dkg tisztított tökmag
18 dkg margarin
2 dl tejföl
1 tojás

A lisztet tálba töltöttem és a közepébe morzsoltam az élesztőt, sóztam. 5 perc alatt a többi hozzávalóval alaposan összegyúrtam. Ezután meleg helyen, letakarva 40 percig pihentettem.
Meglisztezett nyújtódeszkán (nekem ez az asztal volt) téglalap formájúra kinyújtottam, úgy, hogy 3 cm vastag lett. Egy nagyobb pogácsaszagtóval (4-5 centi átmérőjű) kiszúrtam. Kivajazott sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem a tetejét felvert tojással, és előmelegített sütőbe 20 percig sütöttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése