2010. augusztus 18., szerda

Pie, ami pite

Szilva. Remek gyümölcs. Én szeretem levesként, lekvárként, és sült húsokhoz is. Most valami édességet akartam vele készíteni. Vagyis inkább a lányom akart, ezért inkább úgy fogalmazok, hogy akartunk készíteni. A lányom másik nagy kedvence a mák. Még a szilvás gombóchoz is mákot használok prézli helyett. Tudom, hogy sokan most meglepődnek. De ha valaki egyszer megkóstolja csak így akarja enni.
Szóval adva volt a szilva, és a mák. Lehetett volna egy mákos piskótát sütni, de mi nem így tettünk. Helyette egy kis linzertésztát készítettünk, és máris pite lett belőle.



Szilvás-mákos pite

Hozzávalók:
Tészta
10 dkg vaj
3 dkg margarin
1 tojás

3 evőkanál cukor
liszt
fél csomag sütőpor

citromlé

Töltelék
szilva
2 db tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál mák
1 evőkanál szilvalekvár
fahéj

A tésztát összegyúrtam, majd betettem a hűtőbe, hogy könnyebben tudjak vele dolgozni. Ezután pite formába raktam, és elősütöttem.
A tojás fehérjét kemény habbá vertem. A tojássárgáját összekevertem a cukorral, mákkal, lekvárral, és fahéjjal, majd hozzáadtam a habot.
Ezt az elősütött tésztára tettem, majd ráraktam a szilvát. A szilvákra egy kis cukrot szórtam.


Visszatettem sülni. Körülbelül 35 percig kell sütni, és tőpróbával kell ellenőrizni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése