2010. augusztus 25., szerda

Togyogós. lotyogós

Kelt tésztát nem szoktam sűrűn készíteni. Mert ha produkálni akarom magam, valahogy nem jön össze. Vagy én rontok el valamit, vagy az élesztő nem az igazi. De gyakran közbejön valami.
Ma azonban Ferdinánd tekercset készítettem. Ez egy igazi békebeli sütemény, ami a mi környékünkön igen népszerű. Bevallom a családom egyik kedvenc kelt tésztája. Ha nem ez van magasan az első helyen.



Ferdinánd tekercs

Hozzávalók:
Tészta
fél kiló liszt
2, 5 dl tej
10 dkg olvasztott margarin
csipetnyi só
4 evőkanál cukor
3 tojás sárgája
fél csomag élesztő

Töltelék
15 dkg vaj
4 evőkanál kristálycukor

Tepsi kikenéséhez
fél csomag vaj
kristálycukor

Öntözéshez
2, 5 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
négy evőkanál kristálycukor

Megfuttattam az élesztőt a 2,5 dl tejben és az egy kanál cukorban. Azután megolvasztottam a vajat. A liszthez tettem egy csipetnyi sót, három tojás sárgáját, három evőkanál cukrot. Ráöntöttem a tejes élesztőt. Dagasztani kezdtem, és hozzá dagasztottam a vajat. Amikor kész volt, egy jó óra hosszát pihentettem.
A vajat összekevertem a cukorral.
A tepsit kivajaztam, és cukorral megszórtam.
Amikor jól megdagadt a tészta, kinyújtottam, és a vajas, cukros krémet rásimítottam. Feltekertem, mint a bejglit, és 12 szeletre vágtam. Beletettem a tepsibe, és fél óráig kelesztettem. Betettem a sütőbe.
A tejszínt elkevertem a cukorral, és a vaníliás cukorral. A sütés vége előtt körülbelül 10 perccel megöntöztem vele a tésztát.
Amikor kisült kiborítottam, hogy az alja legyen felül. Ha ugyanis a tepsiben marad, ez a cukros, tejszínes alja beleragad.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése